4 veelvoorkomende fouten op de bouwwerf die de kosten de hoogte injagen

Op een bouwwerf kan er veel misgaan en meestal zijn ze allen nefast voor uw vooropgestelde timing en/of budgetten. Externe factoren zoals een pandemie, containercrisis of exuberante houtprijzen heeft u niet zelf in de hand. Ze overkomen u. Daarom heeft u beter extra aandacht voor de factoren die u wel zelf kunt beïnvloeden. En deze komen meestal pas aan het licht wanneer het tijd is om de binnendeuren te plaatsen.

Een degelijke technische binnendeur is een huzarenstukje. De deur op zich moet soms wel aan meer dan 300 parameters beantwoorden en op een werf met bijvoorbeeld 250 deuren zijn geen 5 dezelfde. Hogere akoestische eisen, kortere bouwtijden en duurdere grondstoffen maken het proces alleen nog maar complexer. En eenmaal de deuren dan aankomen op de werf, wat meestal tijdens de afwerkingsfase gebeurt, staan de installateurs voor voldongen feiten. Ontdek de 4 meest voorkomende fouten tijdens de ruwbouw die een effect hebben op de plaatsing van technische binnendeuren.


Fout 1 – Gepolierde betonvloeren

Gepolierde betonvloeren hebben als grote voordeel zeer robuust te zijn. Ze kunnen grote gewichten aan en ze zijn eenvoudig te onderhouden. Maar vooral met deze gepolierde, industriële vloer merken de schrijnwerkers van technische binnendeuren veel problemen. Hoewel heel mooi en handig, is deze vloer niet overal gelijk. Het polieren in de deuropeningen dient vaak manueel te gebeuren en zorgt hierdoor voor grotere oneffenheden in het oppervlak. Niet alleen de opening zelf, maar het hele draaivlak dient vlak te zijn. Als u hier een binnendeur op wenst te plaatsen waarbij er, door de akoestische en brandwerende normen, maximum een kier van 2 tot 7mm tussen de grond en deurblad mag zijn, dan begrijpt u al snel dat er bij dergelijke installatie vele extra’s zullen bij komen kijken.

Oplossing: Plaats een deurdorpel onder de deur in gesloten positie die enkele milimeters boven het gepolierde oppervlak uitsteekt. Het nadeel van deze oplossing is dat het de circulatie, zoals het transport van wagentjes, kan bemoeilijken.

Nog een andere oplossing bij akoestische deuren is een automatische valdorpel met verhoogd bereik in de onderzijde van de deur. Bij het sluiten van de deur zakt de valdorpel op de betonvloer en als die valdorpel dan nog eens zelfstellend is, dan kan die toch nog een goed akoestisch resultaat behalen. Nadeel van deze oplossing is de extra tijd en kosten die het vraagt tijdens de installatie en tevens is deze oplossing niet overal toepasbaar.


Gepolierde betonvloeren zijn een veelvoorkomende fout op de werf wanneer het tijd is om technische binnendeuren te plaatsen



Voor brandwerende deuren bestaat er een mogelijkheid om een bijkomende schuimvormer te plaatsen in de onderzijde van het deurblad. Daardoor kan de speling, afhankelijk van het desbetreffende attest, tot ongeveer 11mm verhoogd worden. Mogelijks geeft deze ingreep de nodige tolerantie maar weet dat het aanbrengen van deze strip heel wat meer voeten in de aarde heeft bij het plaatsen van de deuren op de werf dan bij het aanbrengen in het atelier. In het atelier zal de infrezing mee geprogrammeerd worden met het monteren van de deur, waardoor de arbeidskost drastisch verlaagd zal worden. Het is dus belangrijk om al bij aanvang van de ruwbouw na te denken over de technische binnendeuren en eventueel al een ervaren schrijnwerker in te schakelen om met u mee te denken.


Mocht u meer info willen hierover, dan kunt u terecht bij het Wetenschappelijk Technisch Centrum voor de Bouwnijverheid (WTCB) die hierover een technische voorlichting naar buiten bracht. De verkorte versie is gratis beschikbaar via deze link.


Fout 2 – Ruwbouwopeningen

Denk na over de ruwbouwopening wanneer je technische binnendeuren wil installeren.

Deuren komen er in alle maten en kleuren maar om niet geconfronteerd te worden met hoge meerprijzen, wordt er vaak gebruik gemaakt van standaardafmetingen. Maar wanneer we in de afwerkingsfase zitten, en de binnendeuren geplaatst worden, merkt de installateur vaak op dat de ruwbouwopening niet groot genoeg is voor de bestelde deur. Hoe kan dit? Bij het opmaken van de plannen en tijdens uitvoeren van de ruwbouw heeft men dikwijls niet de nodige kennis voorhanden om de juiste ruwbouwopeningen te bepalen. Er zijn immers heel wat factoren die zowel de maximum als de minimum ruwbouw hoogte en breedte voor jouw deur bepalen.  Een greep uit de vele invloedsfactoren zijn: 

  • brand- en akoestische attesten, 
  • de dikte/breedte/hoogte van het deurblad, 
  • het gewicht van het deurblad, 
  • wil men een schaduwvoeg of niet, 
  • de gewenste opvulling tussen ruwbouw en omlijsting,
  • het type scharnier of deursluiter.

Vaak zijn minimale doorgangsbreedtes van belang voor de gebruikers van het gebouw. Als de voorziene opening niet groot genoeg is, brengt dit bijkomende werken en onvoorziene kosten met zich mee. Sommige schrijnwerkers kunnen terugvallen op een slimme configurator die hen ondersteunt in de exacte berekening van deze openingen. Andere zijn spijtig genoeg nog niet zo ver gevorderd in die digitalisering.

Oplossing: Betrek de schrijnwerker van uw technische binnendeuren van in het begin bij het project. Laat hem mee aan tafel zitten wanneer de plannen worden opgemaakt. Zo kan hij advies geven en bij elke ruwbouwopening de gepaste opening opgeven. Zo voorkomt u kosten en vertragingen achteraf.


Fout 3: Geen muuraanzet bij een haakse muur 

Veiligheid boven alles, dat is ook zo bij technische binnendeuren. Een conforme binnendeur zal de overlevingskansen zelfs drastisch verhogen, maar dan moet hij wel geplaatst worden zoals het hoort. Wanneer er geen rekening gehouden is met de muuraanzet bij een haakse muur komt deze veiligheid in het gedrang. Vooral in gangen en vluchtwegen zien we vaak deuren die haaks op een wand geplaatst dienen te worden en net op deze plaatsen is het, omwille van evacuatie eisen, cruciaal dat de deuren minimaal 90° open kunnen draaien. Als er hier geen muuraanzet aanwezig is, dan zal een opbouw kruk of deursluiter de nodige openingshoek verhinderen. Om toch conform te zijn, zullen er extra kosten aangerekend worden voor de opdikking van de omlijsting om zo toch een voldoende grote vrije doorgang te garanderen.

OplossingDe meest elegante oplossing is om muuraanzetten mee in het ontwerp en de uitvoering op te nemen. Uw partner voor binnendeuren kan u hierbij in een vroeg stadium van de werf bijstaan. Want met een ervaren schrijnwerker aan uw zijde kunt u snel de mogelijkse probleemgevallen achterhalen zodat u de plannen vroegtijdig kunt bijsturen. Zo vermijdt u extra kosten en zal de uitvoering vlot verlopen.

Een muuraanzet is zeer belangrijk op de werf wanneer je onvoorziene kosten wil vermijden tijdens het plaatsen van technische binnendeuren.

Fout 4 – Elektriciteitskabels

Ook de elektrische kabels zijn belangrijk wilt u niet te maken hebben met faalkosten op de bouwwerf.

De mogelijkheden voor technische binnendeuren zijn tegenwoordig oneindig. Zo goed als alles is bespreekbaar en vaker dan niet komt hier dan ook een aangepaste elektrische installatie bij kijken. Zo heeft een elektrische sluitplaat voor de toegangscontrole in de omlijstingen een kortere kabel nodig dan een elektrische sluitplaat of slot in het deurblad. Ook elektrische deursluiters of magneten hebben ieder een specifieke locatie waar de bekabeling zich dient te bevinden. Slimme oplossingen hebben dus nood aan slimme installateurs!

Oplossing: Het zal u na het lezen van de vorige 3 oplossingen niet verbazen, maar betrek de schrijnwerker van uw technische binnendeuren zo snel mogelijk in het bouwproces om faalkosten te vermijden. Er is echt wel zoiets als een point of no return, waardoor de enige manier om nog conform te kunnen plaatsen, bijkomende kosten en vertragingen zijn.


Bent u overtuigd en wilt u extra kosten en vertragingen vermijden op de bouwwerf? Ga dan in zee met een schrijnwerker van technische binnendeuren die graag met u meedenkt. Zorg er ook voor dat u een partner kiest die u snel en op het gepaste moment de juiste info kan bezorgen, ongeacht de eisen die gesteld zijn aan uw unieke deur. Met zo’n partner aan uw zijde zal het gehele proces vlotter verlopen.


Meer weten of ook de andere voordelen ontdekken van het samenwerken met vooruitstrevende schrijnwerkers als Kulapro, schrijf u in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn of Facebook.



Nog een vraag na het lezen van dit artikel? Stel ze ons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x